lulus dgn cemerlang. hahaha. x sangka. ada bakat jugak L ni masak. yg penting..babah siap hirup lagi masak lemak tu. ouh. mmg tersentuh. dpt jugak babahanda merasa air tgn anakandanya yg sulung ini. detik babah dan ma ke meja makan rasa mcm masuk rancangan pertandingan memasak lak. ala2 masterchef gitu. haha. but, i made it. finally. yess. sekarang rasa sgt confident nak melawat ke rumah bakal mak mertua. eh?! x memasal gedik overboard. hee..~
so, all that i can share here is only the recipe since the menu now safely digest. enjoy the meal! ;)
sambal udang marvellous!
4-5 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang kecik
beberapa ulas bawang putih
sedikit belacan
bawang benggala yg dipotong bulat
Note : bahan2 ni semua boleh dikisar kecuali bawang benggala. setelah semua bahan dikisar, panaskan minyak dan tumis bahan2 tersebut bersama bawang benggala yg dipotong bulat.
kemudian, masukkan 4-5 sudu besar cili kering yg dikisar ke dalam kuali. tumggu sehingga pecah minyak.
selepas itu, masukkan sedikit air asam jawa. ala2 secukup rasa gitu. jgn banyak sgt.
sebelum akhir, masukkan serba sedikit perasa wajib ke dlm tumisan. sedikit gula. secukup rasa garam. dan sesedap rasa ajinamoto. boleh juga dititipkan dgn sesudu sos cili.
yang terakhir, masukkan udang yg 25 ekors td ke dalam tumisan. buat ape yg patut untuk memastikan udang itu masak dgn sempurna. siap untuk dihidang! ;)
lokio masak lemak berkrim!
sedikit ikan bilis
seulas bawang kecil
beberapa ulas bawang putih
2 cawan santan
seikat lokio yang disiang secantik mata memandang
kisarkan bilis + bawang kecil + bawang putih. kemudian, masukkan semua bahan yg dikisar ke dalam periuk yg bersantan. tenggekkan periuk tersebut di atas api yg sederhana. ini penting bg mengelakkan santan tersebut pecah. masukkan sedikit garam dan bahan perasa. setelah santan mendidih masukkan lokio. kacau2 dah siap!
Monday, November 15, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment